Hegyekbe a nagyszülőkkel

Jasnára a nagyszülőkhöz

Jasná Szlovákia egyik legnépszerűbb úti célja, akár nyáron, akár télen. Ugyanakkor nem csak a síelés, túrázás szerelmeseinek, hanem az akadálymentesített kirándulást tervezőknek is ideális hely.

Javasoljuk, hogy próbálja ki akadálymentes felvonónkat is, amely a Biela Púť-tól a Rotundáig visz. A lélegzetelállító kilátás és a remek ételek kellemesebbé teszik a forró nyári napokat. Valamint a Biela Púť-tól szórakoztató zónája, ahol trambulinokat, tubing, gyermekvonatot és még sok mást találhat. Chopek déli oldalán élvezheti a mountain kordék, amelyek nagyszerű családi szórakozás.

És ne feledkezzünk meg olyan rendezvényeinkről sem, mint a Banditák a Priehyby pásztorkunyhónál vagy a Heted 7 országon túl.

 

A nyár folyamán különféle látnivalók és rendezvények várják Önt, melyeknek köszönhetően élvezheti a szórakozást a friss levegőn, vagy kirándulást akadálymentes felvonóval, vagy Szlovákia legmagasabb hegyi kunyhójával - Priehyba pásztorház.

A központ rengeteg könnyen hozzáférhető járdát kínál, amelyek minden korkategória és fizikai kondíció számára érvényes. A gyönyörű természeti tájakat kényelmes séták közben csodálhatják a Verbici-tó körül, vagy szelíd erdei ösvényeken. Az útvonalak jól vannak jelölve és biztonságosak, ami kényelmes és kellemes turisztikai élményt garantál. Ezen túl, Jasnában különböző pihenőzónákat is megtalálnak valamint piknik-helyeket, ahol megpihenhetnek és energiát tölthetnek. Gyermekes családok és idősebb emberek számára ezek az igénytelen kirándulások ideális lehetőségek arra, hogyan élvezhetik a tátrai természet gyönyörűségeit túlterhelés nélkül. Elindulhatnak könnyebb sétákra a völgyekben vagy igényesebb hegyi csúcsokra való felmenésekre. 


Hátsó behavazási tavak
Az egyszerű séta 3 behavazási tó körül gyönyörű kilátásokat kínál a hegyekre úgy a téli, mint a nyári szezonban. A tavacskák a központban találhatók és a Grand Jasná szállodától a Liptov szálloda körül juthatnak el hozzájuk. Ez az alternatíva a nagyszülőkkel, terep-babakocsival és kutyussal való kirándulásra is alkalmas. 


Bencúr-torony / Ostredoki kilátó
A jelen fából készült kilátónak 2 emelete van és az összmagassága kb. 7 méter, ami által gyönyörű kilátást kínál maga körül. Körülbelül 20 perc alatt jutnak el hozzá a sárga jelölt útvonalon Biela Púť-tól Ostredok szálloda körül. A nevét hegyi mentőről és az építmény kezdeményezőjéről kapta. A felső emeletről kilátás nyílik Chopokra, Gyömbérre vagy Dereše csúcsra és egyúttal elbűvölő kilátás egész Demén-völgyre vagy Polyánára. A sárga turistaútvonalon folytatva megtekinthetik a Szimbolikus temetőt.


Szimbolikus temető Alacsony Tátra áldozatainak
A Bencúr-toronytól folytatva eljutnak a szimbolikus temetőhöz is, amely Alacsony Tátra hegyi szerencsétlenségei áldozatainak van szentelve és egyúttal figyelmeztetésként szolgál a mai turisták számára arról, milyen gyönyörűek, azonban veszélyesek a hegyek. A jelen látványossághoz kijelölt turistaösvényeken lehet eljutni Biela Púť-ról (1,5 km), Verbici-tóról (2 km) és Deménvölgyi Szabadságbarlangtól (1,5 km).


Ján Šverma emlékmű
A jelen emlékmű körülbelül 600 méterre található Biela Púť-tól és a Szlovák Nemzeti Felkelés jelenetei vannak ábrázolva rajta. A nevét az egyik hősről kapta, aki az átmenet közbeni harcokban esett el.   . 


Verbici-tó 
A Verbici tó egy festői hegyi tó, amely nyugodalmas környezetet kínál kutyával való sétákhoz. A tó körül egy kényelmes turistaútvonal vezet, amely szülők számára is alkalmas terep-babakocsival, vagy kevésbé igényes turisták és kutyáik számára. Sétát követően megállhatnak a padok egyikén és élvezhetik a környező természet szépségét.


Lutonsky-sétány
A jelen, idegenforgalom és sí-központ történetét bemutató oktatói ösvény, amely Biela Púť-ról egészen a Björnson menedékházhoz vezet, egyszerű sétát kínál 692 méter hosszal és körülbelül 30 perces időtartammal. A jelen sétány ideális hely egy könnyű déli sétához nagyszülőkkel, kis gyermekekkel vagy kutyusokkal új tudomások és érdekességek gyűjtésével összekötve.


Turistaútvonalak Alacsony Tátrában 
Jasná egy kapu Alacsony Tátrába, amely rengeteg turisztikai útvonalat kínál kirándulásokhoz nagyszülőkkel, kis gyermekekkel és kutyákkal.

  • Chopok – Gyömbér

A kutyussal felutazhatnak kötélpályával Chopokra és onnét közepes nehézségű túra vezet Alacsony Tátra legmagasabb csúcsára – Gyömbérre. Az útvonal piros turistajelölésen vezet a Kő-menedékház mellett, tovább a Demén-nyergen és Krúpova hoľán keresztül egészen Gyömbérre. Vissza Chopokra ugyanazon az útvonalon jutnak. 

  • Chopok – Dereše

A jelen útvonal ideális olyan látogatók számára, akik igénytelen sétát keresnek gyönyörű kilátásokkal vagy kutyussal Alacsony Tátrában. Az út Chopok csúcsán a Rotunda étteremtől megy, ahol akadálymentes kötélpályával felutazhatnak egészen Dereše csúcsra. A Rotundától egy kezelt kő-ösvény vezet, amellyel nem egész 30 perc alatt eljutnak a Dereše útmutatóig.

Megszállhat a Grand Hotel Jasnában, ahol egész nyáron animációk, gyereksarok, gyerekreggeli és szabadtéri játszótér várja gyermekeit.