Kam so psom

Výlet do Jasnej so psom

Jasná je jednou z najobľúbenejších destinácií na Slovensku, či už v lete alebo v zime. Zároveň je ideálnym miestom nielen pre milovníkov lyžovania a turistiky, ale aj pre tých, ktorí plánujú výlet so psom.

Základné zákony:  

Zákon o poľovníctve hovorí, že pes môže byť na voľno do 50 metrov od osoby, ktorá ho vedie v poľovnom revíre a mal by mať postroj alebo obojok výraznej farby inej od srsti.  

Zákon o lesoch hovorí, že voľný pohyb psa na lesných pozemkoch nie je povolený vôbec.  

Zákon o ochrane prírody a krajiny zasa hovorí, že voľný pohyb psa je povolený všade okrem 4. a 5. stupňa ochrany.  

Podľa zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny, pohyb psov v chránených oblastiach, akými sú národné parky a chránené krajinné oblasti, je povolený len na vodítku a pod kontrolou. Je dôležité, aby ste rešpektovali tieto pravidlá, aby ste neohrozovali divokú zver a iných návštevníkov.   

V niektorých častiach môže byť pohyb psov úplne zakázaný, preto sa vždy informujte o aktuálnych predpisoch a pravidlách a zároveň sú majitelia psov  povinní po svojich miláčikoch upratať, aby sa zachovala čistota a ochrana prírody. Toto pravidlo zabezpečuje ochranu voľne žijúcich zvierat a minimalizuje riziko narušenia prírodných ekosystémov.  

Stredisko ponúka množstvo ľahko dostupných chodníkov, ktoré sú vhodné pre všetky vekové kategórie a fyzické kondície. Krásne prírodné scenérie môžete obdivovať počas pohodlných prechádzok okolo Vrbického plesa, či po miernych lesných cestách. Trasy sú dobre značené a bezpečné, čo zaručuje pohodlný a príjemný zážitok z turistiky. Okrem toho, v Jasnej nájdete aj rôzne odpočinkové zóny a miesta na piknik, kde si môžete oddýchnuť a načerpať energiu. Pre rodiny s deťmi či starších ľudí sú tieto nenáročné výlety ideálnou možnosťou, ako si vychutnať krásy tatranskej prírody bez nadmernej námahy. Môžete sa vybrať na ľahšie prechádzky po dolinách alebo na náročnejšie výstupy na horské vrcholy.  

Zadné zasnežovacie jazierka 

Jednoduchá prechádzka okolo 3 zasnežovacích jazier ponúka krásne výhľady na hory ako v zimnej, tak aj v letnej sezóne. Jazierka sa nachádzajú v stredisku a dostanete sa k nim od hotela Grand Jasná a okolo hotela Liptov. Táto alternatíva je vhodná aj pre výlet so starými rodičmi, terénnym kočíkom a psíkom.  

Bencúrová veža/Rozhľadňa na Ostredku 

Táto drevená vyhliadka má 2 poschodia a celkovú výšku cca 7 metrov, čím ponúka krásny výhľad okolo seba. Dostanete sa k nej za približne 20 minút po žltej vyznačenej trase od Bielej Púte popri hoteli Ostredok. Svoj názov získala podľa horského záchranára a iniciátora výstavby. Z vrchného poschodia sa vám naskytne výhľad na Chopok, Ďumbier či Dereše a zároveň očarujúci pohľad aj na celú Demänovskú dolinu či Poľanu. Pokračovaním po žltej turistickej trase uvidíte Symbolický cintorín. 

Symbolický cintorín obetiam Nízkych Tatier 

Pokračovaním od Bencúrovej veže sa dostanete aj k symbolickému cintorínu, ktorý je venovaný obetiam horských nešťastí Nízkych Tatier a zároveň slúži ako výstraha pre dnešných turistov o tom aké sú hory krásne, no nebezpečné.  K tejto atrakcii sa možno dostať po vyznačených turistických chodníkoch  z Bielej Púte (1,5 km), Vrbického plesa (2 km) a od Demänovskej jaskyne slobody (1,5 km). 

Pamätník Jána Švermu 

Tento pamätník sa nachádza približne 600 metrov od Bielej Púte a sú na ňom vyobrazené výjavy Slovenského národného povstania. Pomenovaný je po jednom z hrdinov, ktorý zahynul v bojoch pri prechode.   .  

Vrbické pleso  

Vrbické pleso je malebné horské jazero, ktoré ponúka kľudné prostredie pre prechádzky so psom. Okolo jazera vedie pohodlná turistická trasa, ktorá je vhodná aj pre rodičov s terénnym kočíkom, či menej náročných turistov a ich psov. Po prechádzke sa môžete zastaviť na jednej z lavičiek a užívať si krásu okolitej prírody. 

Lutonského promenáda 

Tento náučný chodník histórie cestovného ruchu a lyžiarskeho strediska, ktorý vedie z Bielej Púte až po chatu Björnson ponúka jednoduchú prechádzku s celkovou dĺžkou 692 metrov a trvaním okolo 30 minút. Táto promenáda je ideálnym miestom pre ľahkú obednú prechádzku so starými rodičmi, malými deťmi alebo so psíkmi spojenú s nadobudnutím nových vedomostí a zaujímavostí. 

Turistické trasy v Nízkych Tatrách 
Jasná je bránou do Nízkych Tatier, ktoré ponúkajú množstvo turistických trás vhodných pre výlety so starými rodičmi, malými deťmi a psami. 

  • Chopok – Ďumbier 

S kočíkom sa vyveziete lanovkou na Chopok a odtiaľ vedie stredne obtiažna túra na najvyšší vrch Nízkych Tatier – Ďumbier. Trasa vedie po červenej turistickej značke popri Kamennej chate, ďalej cez Demänovské sedlo a Krúpovu hoľu až na Ďumbier. Späť na Chopok sa dostanete rovnakou trasou.  

  • Chopok – Dereše 

Táto trasa je ideálna pre návštevníkov, ktorí hľadajú nenáročnú prechádzku s krásnymi výhľadmi alebo so psíkom v Nízkych Tatrách. Cesta je od reštaurácie Rotunda na vrchole Chopku, kde sa môžete vyviesť bezbariérovou lanovkou, až na Dereše. Od Rotundy vedie upravený kamenný chodník, ktorým sa za necelých 30 minút dostanete k smerovníku Dereše. 

Ubytovanie priateľské ku psom 

V Jasnej nájdete viacero ubytovacích zariadení, ktoré sú priateľské ku psom a ponúkajú pohodlné služby pre vás aj vášho štvornohého priateľa: 
 

Aktuálna prevádzka lanoviek.

VIAC INFO